12

jun

Härligt, hett och högtidligt

”Yeah!!!” vi vann!!

Kepsen flög i luften och ögonen strålade.

En lycklig och stolt elev har just fått belöningen för klassens gedigna och kreativa litteraturarbete under flera månaders tid.

Solen stekte över Stockholm och Sollidenscenen på Skansen tisdagen 22 maj. Det var högtidligt, härligt och hett – allt på samma gång.

Bänkarna var fullsatta med elever och lärare från hela staden. Det var årets Barn och Böcker-dagar på Skansen och den högtidliga prisutdelningen för vinnarna i tävlingen ”En bok i världen” som ägde rum för nionde året i rad.

Ännu en gång har hundratals elever och en massa pedagoger läst, samtalat, fördjupat sig i berättelser från olika delar av världen och sedan skapat ett konstverk/tävlingsbidrag.

Årets tema för tävlingen var ”Hemma” och drygt 160 klasser deltog i år i tävlingen. 16 lyckliga klasser vann och deras vinnande konstverk ställs just nu ut på huvudbiblioteket vid Odenplan. De ger alla uttryck för kreativitet och eftertanke, djupläsning och samarbete. Gå gärna dit och se!  Alla klassernas bidrag var inspirerande och man förstod att det har pågått en mängd olika boksamtal runtom på skolorna under senhöst och vår. Alla bidrag har fotograferats och går att se i ett digitalt bildspel.

En bok i världen 2017 tema LÄNGTAN

Att  En bok i världen  är en tävling har visat sig skapa ett extra engagemang i klasserna, liksom arbetssättet att läsa en berättelse med speciella ”temaglasögon” och sedan utifrån egna reflektioner försöka skapa något visuellt. Ett arbete som får ta tid är ett arbete som sätter spår – en bok du jobbat med som klass på detta sätt – den glömmer du inte. Och de samtal som utspinner sig kring temat – de samtalen påverkar dina tankar. Har boken sen rötter på en plats som är annorlunda än din egen vardag – då växer din bild av hur livet kan levas och världen blir större. Och kanske väcker det lusten att upptäcka mer…

Det är därför det är så roligt att vara med!

Vill du se delar av prisutdelningen? Kolla in Barn och böcker på Pedagog Stockholm

Barn och Böcker är en del av stadens lässatsning och ska på olika sätt inspirera till läsning och fördjupad läsförståelse för elever från förskoleklass till åk 6. Det är ett samarbete mellan Utbildningsförvaltningen, Kulturförvaltningen, Stiftelsen Skansen och ALMA- Astrid Lindgren memorial Award, som alla bidrar på olika sätt.

/Kia Knutsson Norberg

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier