4

dec

Googlekalender – Lucka 4, Frassökning och wildcard

Google söker på alla ord du skriver in i sökfältet men orden behöver inte ha någon relation till varandra. Sökmotorn letar bara efter träffar där alla orden finns någonstans i texten. Ofta är detta bra men om du letar efter en särskild fras där alla ord ska komma i en viss ordning, exempelvis myndigheter och organisationer med flera ord i namnet, personnamn, dikter eller låttexter. Det är då frassökning används. På engelska skrivs inte heller sammansatta uttryck ihop som i svenska, t.ex. informationssamhälle och information society, vilket gör frassökning extra användbart på engelska. För att söka på en fras sätter du alla orden inom citattecken.

När du söker efter en rad i en låttext och skriver in den i Google: Shining through the city with a little funk and soul då söker Google efter Shining (och) through (och) city (och) little (och) funk (och) soul och ger dig träffar där alla dessa ord finns med någonstans i texten. Om du istället skriver Shining through the city with a little funk and soul söker Google efter träffar där alla ord står i just den ordningen. Det begränsar sökningen och ger avsevärt färre sökträffar, i detta fall 113 000 träffar istället för över tio miljoner träffar.

SnipImage1

Tips! Du kan ha flera frassökningar i en söksträng: ”journal of information technology” ”knowledge transfer”

Wildcard

I en fras kan du använda en asterisk (*) som wildcard. Då ersätter * ett ord eller flera ord. Det kan vara bra att använda om du kommer ihåg delar av en titel, strof eller liknande.

Sökningen ”tre * möss” ger träffar på: tre blinda möss, tre små möss, tre nya möss, tre helt olika möss och så vidare.

SnipImage2

Tips! Googla misstänkta kopierade texter med hjälp av wildcard och frassökning.

/Sebastian

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier