12

mar

Trender och tendenser i barn- och ungdomsboksutgivningen 2013

Just nu pågår den årliga Bokprovningen vid Svenska barnboksinstitutet. Den består av en utställning, föreläsningar och en skriftlig rapport med trender och statistik över den aktuella barn- och ungdomsboksutgivningen.

Alla barn- och ungdomsböcker från 2013 ställs ut i Svenska barnboksinstitutets bibliotek (Odengatan 61) mellan 12 mars och 24 april.

Bokprovningen dokumenteras också i översikten 2013 års utgivning – trender och tendenser. I denna rapport konstateras bland annat att 2013 års tydligaste trend är ensamhet och utanförskap och att utgivningen av svenska original ökar markant på bekostnad av det översatta. De lyfter också fram hur mellanåldersböckerna vimlar av monster, vålnader, spöken och annat övernaturligt och att olika sorters djur kryllar som aldrig förr i kapitelböckerna. Läs och få en fantastisk överblick öven årets utgivning och dess teman!

Stadens skolbibliotekarier är också välkomna på ett studiebesök med en presentation av Bokprovningen den 24 mars, kl 13-15.  Sista anmälningsdag är 17 mars via den inbjudan du redan fått.

För dig som inte kan följa med på studiebesöket finns det en annan möjlighet – nämligen att gå på de öppna föreläsningarna den 14 mars, kl. 9-12 på Svenska barnboksinstitutet. Fri entré. Ingen förhandsanmälan men kom i tid, det brukar bli fullt.

>> Se pressmeddelande från Svenska barnboksinstitutet 12 mars 2014.

/Elin

 

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier