23

maj

Skolbibliotekarien, den läsande skolans guldgruva

Ingalill skrev igår om Catarina Schmidts föreläsning och undersökning om hur man blir en som läser.

Något Catarina Schmidt lyfter fram är att lärare och elever behöver hjälp fram till rätt läsning. Hon lyfter att lärare behöver mer kunskap om litteraturen och att det vore bra om bibliotekarier kunde tipsa lärare om bra böcker.

Jag tänker genast att det är en viktig del av skolbibliotekets uppdrag och visst var det så att i den skola Catarina gjorde sin undersökning fanns ingen skolbibliotekarie. Nu när läsning och boktips är ett livligt samtalsämne i skolan gäller det att visa upp den guldgruva som en skolbibliotekarie faktiskt är, både för elever och kollegor!

För självklart ska vi inte låta den stora kunskap om böcker som finns hos skolbibliotekarien stanna där och bara komma fram i de direkta mötena med barnen. Skapa möjligheter att dela med dig till dina kollegor.

Det finns massor med sätt att ordna detta. Stora bokprat i början av varje termin, bokfika, boktips på personalmöten, skrivna boktips som sätts upp i skolan, skapa forum där skolbibliotekarie och lärare kan dela med varandra. Hur gör du på din skola och hur skulle du vilja göra? Du som lärare, hur skulle du vilja ha det?  Dela gärna med er i kommentarerna.

Regionbibliotek Stockholm skriver också om Catarina Schmidts föreläsning.

/Emma

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier