13

dec

Googlekalender – Lucka 13 – Söka bilder du får använda på nätet

Enligt skolkopieringsavtalet har du stor möjlighet att använda bilder i din undervisning. Du får skriva ut, dela ut papperskopior, skanna, ladda ner, kopiera för att lägga in i presentationer, projicera och visa på skärm, spara digitala kopior, dela digitala presentationer i skolans slutna nätverk m m. Så fort du vill lägga ut bilderna på nätet måste du däremot se till att du får göra det. Antingen genom att fråga upphovsrättsmannen eller hitta bilder som är fria att använda.

I Googles bildsök kan du under Användarrättigheter välja att filtrera din bildsökning. Standard är inte filtrerade på grund av licens.

Kom ihåg att även om du väljer som får användas så behöver du gå till sidan där bilden finns och kolla exakt vilken typ av licens som gäller. Oftast är bilderna licensierade med en Creative Commons-licens. På http://www.creativecommons.se/ kan du läsa mer om licenserna och hur de används.

Bild13_1

Under den sista fliken, Fler verktyg, kan du välja att visa storlekarna på bilderna. Det kan vara bra då du söker efter en bild till en blogg och inte vill eller hinner lägga tid på att beskära och förminska. Som vi skrev i ett tidigare inlägg är storleken på bilden viktig också ur ett källkritiskt perspektiv och har du gjort en sökning på en specifik bild och vill komma så nära källan som möjligt så kan du välja att visa storlekar för att kunna hitta den största.

  Bild13_2

Är du nyfiken på att lära dig mer om Creative Commons och bilder? Webbstjärnan har flera bra tips på hur och var du kan söka efter CC-licensierade bilder.

/Linda & Emma

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier