28

apr

Vems röst får höras i biblioteket?

Reflektioner från Botkyrka Internationella Bokmässa

Internationella bokveckan i Botkyrka gick av stapeln i slutet av förra veckan. Massor av folk, föreläsare och bokbord fyllde Hallunda bibliotek o Folkets hus, så även vi.

Programmet på mässan är ett intressant koncentrat av frågor, författare och berättelser  som inte alltid hörs i den mer kommersiella bokvärlden. Samtalen och seminarierna är väldigt olika, men man blir alltid lite överraskad… man tror att man ska gå och höra en föreläsning om hur man kan använda poesi för att lära sig ett nytt språk – och drabbas av en underbar, stark och omedelbart fängslande poet som läser sina egna texter där hon uttrycker sin kärlek både till modersmålet och det nya svenska språket.

Viktiga tankar fick vi också med oss från årets mässa , på tal om vems röst som får höras och vems berättelser som får finnas både i litteraturen och på biblioteken: ” representation är viktigare än kvalitet” sade den unga litteraturvetaren och biblioteksstudenten Sebastian Lönnlöv som skrivit boken HBTQ berättelser bortom normen, en genomgång av HBTQ-litteraturens historia och boktips från olika genrer.

Även om en bok inte håller hög litterär kvalitet kanske den måste köpas in för att den berättar någons berättelse som annars inte hörs, menar han.  En tanke som även går igen hos bibliotekarien Lena Grönlund som står bakom  http://resurssida.se/ ,då med fokus på representation av rasifierade karaktärer och författare.

Detta är en viktig fråga även för skolbiblioteken och något att bära med sig till nästa inköpstillfälle!

/Kia & Sebastian på Cirkulationsbiblioteket

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier