10

dec

Digitalisering, kreativitet och tydliga mål – konferensen Skolbibliotek 2015

Dagens gästbloggare är Karin Thörnfeldt, skolbibliotekarie på Blackebergsskolan, som delar med sig av sina intryck från konferensen Skolbibliotek 2015 som gick av stapeln här i Stockholm i november:

Det var två spännande och intressanta dagar på Skolbibliotek 2015! Under konferensen fick vi lyssna på tio föreläsningar som på olika sätt lyfte fram skolbibliotekens verksamhet och utveckling. Jag vet inte om det bidrog till att öka eller minska min möjlighet till att koncentrera mig på föreläsningarna, men konferenslokalen saknade fönster… Föreläsarna var engagerade och lätta att lyssna till, vilket jag verkligen uppskattade!

Som alltid när det är många föreläsare och ämnen representerade är det några som är intressantare än andra. När jag läste igenom konferensprogrammet blev jag extra nyfiken på två av dem, ”Skolbiblioteket som kreativ dragkraft – att använda makerspacekonceptet för att skapa en mer attraktiv arbetsplats” som Sofia Malmberg skulle hålla och ”Skolbibliotek i världsklass som gynnar hela skolverksamheten” som Petra Romberg och Lotta Davidson-Rask ansvarade för. De föreläsningar som jag blev mest positivt överraskad av var ”Att sätta tydliga mål och riktlinjer för skolbibliotek – varför, vad, för vem och hur?” där Anne Ljungdahl var föreläsare och ”Digitaliseringens utmaningar och möjligheter för skolbibliotek” med Kristina Alexanderson.

I ”Skolbiblioteket som kreativ dragkraft – att använda makerspacekonceptet för att skapa en mer attraktiv arbetsplats” berättade Sofia Malmberg bland annat om ”Kreativ torsdag” som hon har i skolbiblioteket på Adolf Fredriks musikklasser. Vi fick många tips och idéer till att lyfta in skapande i biblioteket. Med hjälp av många bilder från skolbibliotekets ”Kreativa torsdag” gick det att skapa sig en bild av verksamheten och Sofia Malmbergs entusiasm fick mig att vilja dra igång det kreativa skapandet på vårt skolbibliotek också. Jag kommer definitivt att besöka skolbiblioteket på Adolf Fredriks musikklasser för att få se mer av deras verksamhet!

En annan entusiasmerande föreläsare var Kristina Alexandersson, som ansvarade för ”Digitaliseringens utmaningar och möjligheter för skolbibliotek”. I ett högt tempo fick vi höra om fördelar och risker med internet, personliga anekdoter och fakta kring barn- och ungas användande av internet. Frågan kring barn- och ungas integritet, både deras egna åsikter i frågan och de vuxnas hanterande av spridning av information, togs upp.

Efter att ha lyssnat till ”Att sätta tydliga mål och riktlinjer för skolbibliotek – varför, vad, för vem och hur?” där Anne Ljungdahl var föreläsare har jag pratat med rektorn på min skola och vi är överens om att vi behöver skapa en handlingsplan för skolbiblioteket. I föreläsningen fick vi ta del av vad som kan ingå i en handlingsplan för skolbiblioteket, hur planen kan struktureras och hur Västerås stad har arbetat för att utveckla sin handlingsplan för skolbiblioteket.

En föreläsning som kompletterade Anne Ljungdahls föreläsning om mål och riktlinjer var ”Skolbibliotek i världsklass som gynnar hela skolverksamheten” som Petra Romberg och Lotta Davidson-Rask höll i. De presenterade bland annat sina tankar kring vad som kan ha bidragit till att skolorna i deras område fått utmärkelsen ”Ett skolbibliotek i världsklass” flera gånger. Jag har tidigare pratat med skolbibliotekarien och rektorn på Backaskolan i Lund om detta och det var intressant att få ta del av gymnasieskolans tankar i frågan.

Konferensdeltagarna kom från Lund i söder till Umeå i norr. Under konferensdagarna fick vi många tillfällen till att prata med varandra. Möjligheten till att nätverka var en viktig del av konferensen. En del möten var mer oväntade än andra – det visade sig att en av konferensdeltagarna var en av mina barndomskompisar som jag inte träffat på många år. Nu ska vi se till att hålla kontakten. Vi planerar även att besöka varandras skolbibliotek som en del i nätverksarbetet.

Det var första gången jag var på en sådan här konferens och jag blev verkligen positivt överraskad av innehållet och genomförandet. För dig som inte hade möjlighet att delta i Skolbibliotek 2015 hoppas jag att det kommer fler liknande tillfällen och att du har möjlighet att delta då!

/Karin Thörnfeldt, skolbibliotekarie på Blackebergsskolan

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier