23

maj

Besök på Bessemerskolan i Sandviken – Årets skolbibliotek

Bessemerskolan

Elin Blomqvist, lärare, Kirsi Rutanen och Emma Lindgren, skolbibliotekarier Foto: Maria Ronnås

Nyligen besökte jag gymnasiebiblioteket i Sandviken – vinnaren av Årets skolbibliotek 2018, tillsammans med Nationella skolbiblioteksgruppen. De båda bibliotekarierna Kirsi Rutanen och Emma Lindgren visade runt och berättade om en genomtänkt och inspirerande verksamhet. Åsa Eriksson Gladh arbetar i biblioteket som assistent och här finns också ett biblioteksråd med elever som hjälper till med aktiviteter och en del inköp av litteratur.

Det välbesökta biblioteket har mycket att erbjuda. Bibliotekarierna samarbetar med lärare på skolan. Med lärare som undervisar på introduktionsprogrammet samverkar de kring högläsning som metod. Kirsi och Emma läser högt för grupper av elever för att de ska utveckla språket och stärka läsförmågan och läsförståelsen. Högläsningen följs upp med läsloggsskrivande, reflekterande och boksamtal. Oftast läser man svensk eller engelsk skönlitteratur men ibland sker även gemensam läsning av faktabokstexter. Här kan du se vilka titlar de arbetat med.

Nu vill Kirsi och Emma utvidga läsningen till ett läsprojekt för hela skolan,”Bessemerskolan läser”. De använder sig av skolans personal som läsande förebilder. Vaktmästarens filmade boktips gjorde stort intryck på oss alla.

Eleverna möts inte bara av ljusa och inbjudande lokaler utan också av engagemang och möjligheter. Här finns ett rum för makerspace under namnet ”Besserwisser” där elever ges möjlighet till både traditionellt skapande och snickrande men också VR-teknik, filmstudio samt en knappmaskin.

Biblioteket består också av en sal med sköna biofåtöljer för presentationer och lektioner. Här inne håller de båda bibliotekarierna föreläsningar om bland annat MIK, medie-och informationskunnighet. Alla elever på skolan får en bra grund att stå på i informationssökning, sök- och källkritik.

Bessemerbiblioteket erbjuder en imponerande och lustfylld verksamhet som gör besökaren glad. Ett studiebesök kan varmt rekommenderas.

Emma framför högläsningshyllan. Foto: Maria Ronnås

Emma framför högläsningshyllan. Foto: Maria Ronnås

/Maria Ronnås

Skolbibliotekskonsulent och samordnare

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier