29

nov

Det lackar mot jul i skolbiblioteket

bild: Lennart Johansson

bild: Lennart Johansson

Det drar sig mot advent och juletider. Läs gärna förra årets blogginlägg på temat här.

Barnens bibliotek har samlat advents-/kalenderböcker och du hittar dem här. Årets kanske mest uppmärksammade kalenderbok i 24 kapitel är Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem. Boken bygger på en av figurerna i Monstret Frank-världen, Ken Taur. Det är både är en berättelse om vänskap men också om källkritik. Vem var egentligen skurken i våra mest älskade folksagor? Boken passar bäst för åk F-3 och ingår även i språkpaketet som du hittar information kring här. En bok för de äldre som utspelar sig i juletid är Let it snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle som också finns filmatiserad. 

Det är inte bara julen som står för dörren, utan även andra högtider runt om i världen såsom den judiska högtiden Chanukka och den hindusiska högtiden thiruvathira. 

Inför adventstider kan det vara roligt för eleverna att få en adventskalender med inspirerande lästips eller olika dikter. Eller varför inte låta eleverna själva göra kalendrar? Även julmandalas uppskattas ofta av eleverna, det är ofta avkopplande att sitta och fylla i dem. Kolla in  mala1 (via Öppet klassrum) för ett exempel. Särskilt de yngre eleverna deltar gärna i  läsbingo under jullovet. Här hittar du  Natur & kulturs abc_julkorsord och abc_julrebusar.

Glad första advent!

/Malena Martinger Storme

Skolbibliotekskonsulent

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier