13

dec

Googlekalender – Lucka 13, Söka bilder du får använda på nätet

Enligt skolkopieringsavtalet har du stor möjlighet att använda bilder i din undervisning. Du får skriva ut, dela ut papperskopior, skanna, ladda ner, kopiera för att lägga in i presentationer, projicera och visa på skärm, spara digitala kopior, dela digitala presentationer i skolans slutna nätverk m m. Så fort du vill lägga ut bilderna på nätet måste du däremot se till att du får göra det. Antingen genom att fråga upphovsrättsmannen eller hitta bilder som är fria att använda.

I Googles bildsök kan du under Verktyg välja att filtrera din bildsökning på användningsrättigheter. Standardinställningen är att visa allt utan filtrering på licens.

Du kan välja att söka specifikt på Creative Commons-licenser (CC). Det vill säga licenser upphovsrättshavaren kan använda för att bestämma villkoren för att dennes alster sprids fritt. På http://www.creativecommons.se/ kan du läsa mer om licenserna och hur de används. Kom ihåg att även om du filtrerar din sökning på CC-licenser så behöver du gå till sidan där bilden finns och kolla vilken typ av licens som gäller.

SnipImage 13

Tips: I Internetstiftelsens digitala lektionspaket Undersök, granska och använd digitala källor finns en lektion som fokuserar på fria källor och Creative Commons: Undersök fria källor

/Sebastian

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier