17

mar

Prata om värdegrund – boken ger ingången

Att alla människor har lika värde och ska ha samma rättigheter är något vi aldrig får sluta prata om. Den senaste tiden har skolor och andra byggnader blivit klotterplank för höger-extremister vilket gör ämnet extra aktuellt. Böcker kan ge oss en naturlig ingång till samtal när alla läser och diskuterar tillsammans. Vi har gjort ett urval bland de böcker på temat som finns att låna i klass- eller gruppuppsättning hos Cirkulationsbiblioteket. Många finns säkert också i era egna skolbibliotek.

För de yngre eleverna finns Grodan och främlingen av Max Velthuijs och
Pricken av Margret Rey som båda handlar om rädslan för ”den andre”, om att vara annorlunda och hur man kan vända på det till något positivt.
Du måste berätta av Magda Eggens handlar om en liten pojke som får lära sig om sin familjs historia under andra världskriget och varför han inte har någon mormor. Bilderboken Den dagen av Viveka Sjögren är en stark berättelse om en fågelfamilj på flykt.

Böcker som lämpar sig bra i mellanåldern är Den osynliga flickan av Deborah Ellis om elvaåriga Parvana som måste klä ut sig till pojke för att försöka sälja sin familjs få tillhörigheter på marknaden efter att talibanerna tagit hennes pappa. Anne Franks dagbok, som skildrar Annes liv från 12 juni 1942 till 1 augusti 1944, och Aldrig mera krig, Emma! av Magda Eggens handlar om Emma och hennes syskon som lever i Budapests ghetto och längtar efter att andra världskriget ska ta slut. Den lättlästa Milos flykt av Åsa Storck handlar om flyktingpojken Milo som måste hålla sig gömd med sin familj någonstans i Sverige och hur han längtar efter kompisar.
Ramiz resa av Gunilla Lundgren och Ramiz Ramadani fungerar redan från åk 5-6 även om den kanske mer riktar sig mot högstadiet. Den handlar om Ramiz, en romsk pojke, och hans familjs långa väg till Sverige. Även Shaun Tans Ankomsten fungerar utmärkt från mellanstadiet och uppåt då det är en berättelse helt i bilder och utan någon text om en mans resa till ett nytt land.

Andra böcker som fungerar bra för ungdomar är Om det var krig i Norden av Janne Teller. Ett tankeexperimentet för att ändra attityden mot flyktingar genom att göra det främmande till något som kan hända dig och mig här och nu. Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, en bok som bygger på författarens debattartikel efter terrordådet  i Stockholms city 2010.
Nobelpristagaren Imre Kertészs Mannen utan öde räknas som en av de starkaste skildringarna av livet i ett nazistiskt förintelseläger. Sofia Z-4515 av Gunilla Lundgren och Sofia Taikon är Sofias egen berättelse i serieformat och vi får följa hennes väg från förintelseläger till Sverige. I Svenne av Per Nilsson får vi den sjuttonårige Fredriks berättelse om hur han ofrivilligt blir frontfigur för partiet Rättvist Sverige och Spela för livet av Michael Williams handlar om två bröders flykt för livet från Zimbabwe till Sydafrika.

En viktig ingrediens i arbetet med värdegrundsfrågor och allas lika värde är att låta eleverna vidga sina vyer genom att läsa litteratur från olika delar av världen. Böcker om barn och ungdomar med andra förutsättningar och kulturell bakgrund, men som innerst inne kanske inte är så olika dem själva.

Kulan har också listat ett antal föreställningar för både skolan och förskolan som kan passa för ett fördjupat värdegrundsarbete.

/Clarisa & Sebastian

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier