Aktuellt

6

dec

Googlekalender – Lucka 6

Spetsa sökningen med operatorer

När du vill spetsa dina sökningar extra är operatorer ett bra verktyg att använda. Du gör sökningarna direkt i Googles enkla sökning och vi kommer de närmsta dagarna att gå igenom några av de mest användbara operatorerna.

Vi börjar med site: som låter dig söka på en specifik webbplats eller domän, en mycket användbar funktion i många lägen. Du kan välja att styra sökningen både till toppdomäner som exempelvis .se och till domäner som exempelvis stockholm.se

Ofta söker du snabbare med hjälp av Google än du kan göra om du går till webbplatsen du vill söka på. Observera att det inte får vara något mellanslag mellan operatorn och sökordet.

Vill du till exempel ha tag i PUL-lagen så kan du istället för att gå till regeringens sidor och söka där skriva direkt i enkel sökning: site:regeringen.se pul. Titta på de gröna adresserna i sökresultaten så ser du att alla pekar till sidor med www.regeringen.se i namnet.

google_site

 

2 kommentarer

Googlekalender – Lucka 6 | Skolbiblioteks...

Googlekalender – Lucka 6 | Skolbiblioteks...

[…] Skolbibliioteksbloggen lär oss att söka med operatorer. "Spetsa sökningen med operatorerNär du vill spetsa dina sökningar extra är operatorer ett bra verktyg att använda. Du gör sökningarna direkt i Googles enkla sökning och vi kommer de närmsta dagarna att gå igenom några av de mest användbara operatorerna."  […]