23

jan

11 tips från stadens skolbibliotekarier

Vi i Skolbiblioteksgruppen har länge vetat att den verksamhet som bedrivs i stadens skolbibliotek är något i hästväg och bestämde oss därför för att ordna ett Bibmeet för att sprida goda exempel. All skolbibliotekspersonal var välkommen när vi ”dammade av” konceptet Bibmeet som i korthet går ut på att anmälda talare får en kort, begränsad tid på sig att presentera något från sin dagliga verksamhet. Talarnas ordning bestämdes av en slumpgenerator och efter presentationen fick åhörarna ställa frågor. Eftermiddagen fylldes av inspirerande exempel från skolor runt om i staden. Nedan hittar du några förslag från Bibmeet som du kanske kan ha nytta av i just ditt skolbibliotek.

 • Det lokala folkbiblioteket är också en betydelsefull resurs för dina elever. Stäm möte med folkbibliotekarierna och ta med dina elever dit för att upptäcka och öva på att besöka olika sorters bibliotek. Läs gärna mer här.
 • Hjälp dina elever att bli superläsare! Du kan låta alla klasser på skolan läsa x antal timmar och markera progressionen på ett väl synbart ställe. Varför inte fira med en stor fest när uppdraget är slutfört?  Läs mer om Elinsborgskolans arbete för att alla elever ska bli superläsare här.
 •  Ordna en kalender i juletid! Filma när du eller elever tipsar om böcker och sprid QR-koder så att andra kan ta del av tipsen.
 •  Ordna ett litet Nobelpris i litteratur på din skola och låt eleverna använda samma kriterier som Svenska Akademien när de utser sin skolas pristagare (här kan det bli nödvändigt att skriva om kriterierna på ett sådant sätt att eleverna förstår). Vill du göra det extra spännande kan du lotta elevvinnare som får ett fint bokpris.
 • Berätta mera! Berätta sagor och historier ur minnet och kombinera med högläsning, med och utan bildstöd. Allt för att eleverna dels ska tillägna sig många sorters historier och även olika sätt att tillgodogöra sig en historia. Här kan det vara bra att ha en plan för vilka berättelser som ska berättas när. Du kan till exempel börja i förskoleklass med att berätta historier med en tydlig början, mitten och slut för att eleverna ska få en känsla för historiers uppbyggnad och dramaturgi. Har du svårt att väcka elevernas uppmärksamhet? Använd en docka eller något föremål som ”sidekick”. Du kan sedan ha en progressionskurva med förslagsvis folksagor, grekisk mytologi, nordiska sägner, samiska sagor, med mera.
 • Läs högt med dina elever och låt dem komma på egna idéer kring ”Vad hände sedan?”, som kanske kan illustreras i bild. Har du en bok som berättar vad författaren tyckt hände sedan, jämför tillsammans med dina elever.

  Foto: Elisabeth Ljungdal

  Foto: Elisabeth Ljungdal och Leo

 • Uppmärksamma Källkritikens dag som äger rum den 13 mars! Anpassa gärna innehållet i det du som skolbibliotekspersonal kan gå igenom med eleverna, exempelvis hur internet fungerar, utifrån ett ämnesområde. Det gör det lättare för eleverna att se relevansen. En fördel med sådana här dagar kan vara att de väcker uppmärksamheten, både kring källkritik och skolbiblioteket som resurs. Är det svårt att knyta kontakt med lärarkollegorna? Något om kan underlätta är att fika ihop med dem och vara delaktig på möten. Låt kaffekoppen hjälpa dig in i klassrummet!
Foto: Malena Martinger Storme

Foto: Malena Martinger Storme

 •  När eleverna läser om lag och rätt kan du använda Statens medieråds resurser kring propaganda och även diskutera retorik förr och nu. Det är effektfullt att jämföra propaganda från exempelvis totalitära stater under 30-talet och dagens retorik, både bland folkvalda politiker och på sociala medier.
 •  Försök lura dina elever! Skapa en falsk Wikipediasida (redigera och ta en skärmdump) eller använd en gammal artefakt som du hävdar är ett arv från en gammal kung. Du kan också låta eleverna se en film som varnar dem för det nya hotet, tvättbjörnen. Som gjort för livliga diskussioner i klassrummet eller skolbiblioteket!
 •  MIK-portalen är framtagen av en skolbibliotekarie och IT-tekniker i staden. Du hittar den här.
 • Underlätta för dina elever när de ska hitta bland facklitteraturen genom att ordna böckerna efter Deweys klassifikationssystem och klartext. (Tänk på att detta kräver extra handpåläggning i vårt bibliotekssystem) Varför inte utgå efter de ämnen som eleverna läser i skolan, exempelvis teknik och hem-och konsumentkunskap? Kungliga biblioteket har en konverteringstabell som du kan använda för att översätta SAB till Dewey . Du kan även använda Libris katalog för att se vilken avdelning boken tillhör, förutom vårt eget biblioteksystem.
  Foto: Jenny Berggren

  Foto: Jenny Berggren

  Under Bibmeet passade vi på att visa den informationsfilm som tagits fram, men skolledningar som primär målgrupp. Du hittar filmen här.

  Skolbiblioteksgruppen tackar talare och åhörare och vi ser redan fram emot nästa Bibmeet! Stay tuned…

/Malena Martinger Storme

Skolbibliotekskonsulent

8 kommentarer

Marie Hannerstig

Marie Hannerstig

Hej, Jag är skulle gärna vilja höra vilka som är era bästa tips vad gäller fakta- och skönlitteratur som kan passa att koppla till arbete i och kring en skolträdgård, kring grödor, mat och trädgårdsväxter. För låg-, mellan- och högstadiet. Med vänliga hälsningar Marie Hannerstig

Jenny Karlsson

Jenny Karlsson

Hej! Ursäkta sent svar, vi måste ha missat din kommentar när den kom. Men bättre sent än aldrig hoppas jag! Här kommer några förslag på titlar för lågstadiet: - Tims trädgård av Marianne Dubuc - Odla steg för steg av Clara Lindström - Jag odlar inomhus, på balkongen och i trädgården av Elin Ek. Passar även mellanstadiet Vi har också frågat våra kollegor på Fältlabbet om de har några tips och återkommer om de har mer att fylla på med. Ett annat tips är också att ställa samma fråga till svarstjänsten Bibblan svarar, där duktiga bibliotekarier slår sina huvuden ihop för att ge tips: http://bibblansvarar.se Hälsningar Jenny på Medioteket

Jenny Karlsson

Jenny Karlsson

Några förslag till, från Fältlabbet: • Majas lilla gröna av Lena Anderson • Linnea planterar kärnor, frön och annat av Christina Björk / Lena Anderson • Allt börjar med ett frö ... hur mat växer av Emily Bone

Malin

Malin

Tack för er snabba hjälp. Jag har en helt annan fråga jag hoppas få hjälp med här på bloggen. Frågan berör ämnet en aning då det handlar om att skapa översikt för ett skolbibliotek. Jag försöker skapa egna knubbtexter till vårt skolbibliotek men skulle gärna önska pictogram eller ikoner vid texten. Har ni på bloggen förslag på var man kan ladda ner knubbtexter eller skapa egna? Sedan undrar jag också vilka typsnitt och även punktstorlek som kan vara behjälpliga för dyslexi när man skriver just knubbtexter eller annan viktig information -Tack på förhand!

Malena Martinger Storme

Malena Martinger Storme

Kolla om det här kan vara något (pdf) https://www.interbib.se/sv/for-bibliotek/mallar-skyltar-och-broschyrer/knubbtexter Det finns ingen forskning gjord på vilket typsnitt som är lämpligt när en har dyslexi, men mina kollegor på Skoldatateket föreslår Open dyslexic font som typsnitt och ju större desto bättre som generell regel för text. Även Stockholms stads egna typsnitt anser de vara lämpligt. När du gör affischer med mera kan du överväga att göra dem uppläsningsbar med hjälp av exempelvis QR-koder. Här kan du läsa mer om dyslexi https://www.dyslexi.org/ Lycka till!

Malin

Malin

Hej, varifrån kan man hitta bilden/illustrationen av faktaböcker? Jag skulle gärna vilja skriva ut den om den finns i ok upplösning, alternativt om man kan fylla i kategorier själv från faktaböcker?

Malena Martinger Storme

Malena Martinger Storme

Tack för din fråga! Jag tog den vidare till skolbibliotekarien som svarar såhär: " jag laddade ner bilderna från wikimedia commons och skrev nya texter i paint, sen har jag skrivit ut dem på vanligt papper och klippt ut etiketterna och tejpat fast dem på bokryggen. Klipp- och tejpa-biten kan elever hjälpa till med. :-)". Lycka till! /Malena

Om bloggen

Här får du information, inspiration och omvärldsbevakning med fokus på skolbibliotek.

Bloggen skrivs av Mediotekets skolbiblioteksgrupp som arbetar med skolbiblioteksutveckling och fortbildning för Stockholms stads kommunala skolbibliotek.

Vill du nå oss? Kontakta oss på
skolbiblioteksstod@edu.stockholm.se

Kategorier